keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Sanokaa dal kun haluatte linssejä

Tyhjästä on paha nyhjästä! Mutta kun kaapissa on linssejä ja vähän mausteita, niin jopa on mahdollisuus maittavaan, täyttävään ja hyvää tekevään ruokaan. Tervetuloa linssipadalle!


Perunadal

1,25 dl keltaisia linssejä (chana dal)
0,5 kg pottuja
1 tl kurkumaa
2 rkl öljyä tai gheetä paistamiseen
2 punaista chilipalkoa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminaa
1 tomaatti
1,5 tl suolaa
1 rkl kuivattua korianterijauhetta
tuoretta pinaattia (voi jättää pois)

Laita linssit kylmään veteen ja hiero niitä puhdistaaksesi ne. Kaada vesi pois. Toista noin neljä kertaa, kunnes vesi on kirkasta. 

Kaada viimeinen huuhteluvesi pois ja laita tilalle litra puhdasta vettä. Laita kattila levylle ja anna kiehahtaa. Kuori pois pinnalle kertynyt vaahto. Alenna lämpöä ja keittele noin 20 minuuttia. Lisää sitten joukkoon kuoritut, pilkotut perunat ja kurkuma.

Valmista sitten maustekastike. Lurauta paistinpannulle öljyä. Kun öljy on lämmennyt, lisää pilkottu chili ja valkosipuli. Sekoittele pari minuuttia. Lisää sitten korianterinsiemenet. Sekoittele vielä minuutin verran. Kaada mausteseos kulhoon. Lisää joukkoon pilkottu tomaatti ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Kun linssit ja perunat ovat kypsiä, lisää joukkoon maustekastike, suola ja korianterijauhe. Jos käytät pinaattia, lisää pataan myös se.

Muutama huomio

  • Älä lisää suolaa linssien keitinveteen ennen kuin linssit ovat kypsiä. Suola jarruttaa linssien kypsymistä, joten joudut vain ongelmiin. Lisää se ruonvalmistuksen lopussa maustekastikkeen kanssa.
  • Tämä ruoka on edullista. Jättimäinen säkki linssejä maksoi etnisessä kaupassa viisi euroa. Yhdestä säkistä tulee ainakin 15 tällaista linssipataa. Ja perunat eivät maksa juuri mitään. Mausteetkin kannattaa ostaa etnisistä kaupoista.
  • Tätä ruokaa voi varioida loputtomasti. Perunat voi jättää pois, tai niiden tilalla voi käyttää vaikka porkkanoita.
  • Jos olet lukenut paleokirjoja ja välttelet palkokasveja, tsekkaa tämä artikkeli, jossa kehotetaan pavunsyöntiin.

maanantai 17. helmikuuta 2014

Hernepesto

Viikon pituinen flunssa saa ihmisen kokemaan omituisia mielihaluja. Tänään sydämeni sykki hernepestolle.

Kuulostaa omituiselta, mutta ei edes ollut täysin oma keksintöni. Oli kyllä superhelppoa ja terveellistä, edullistakin.

Hernepesto

4 dl pakasteherneitä
loraus oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
suolaa, pippuria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha rouheeksi. Keitä haluamasi määrä spagettia. Kun spagetti on valmis, ota pari desiä keitinvettä ja lisää se herneseokseen. Hämmennä herneseosta hetki pannulla (voi olla että surauttaminen keitinveden kanssa blenderissä riittäisi). Tarkista maku ja sekoita hernepesto pastaan. 

Parmesaani kruunaisi annoksen, minun vähemmän hienostuneess annoksessani oli pari keitettyä munaa ja gomasiota.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...